ជំងឺ​រលាក​ច្រមុះ គឺ​ជា​ជំងឺ​ធម្មតា​នៅ​ក្នុង​ប្រទេស​វៀត​ណាម។ បុព្វ​ហេតុ​សំខាន់​បំផុត​បណ្តាល​ឲ្យ​រលាក​ច្រមុះ គឺ​ផ្តាសាយ, ឈឺ​បំពង់ក។ ហេតុផល​មួយ​ទៀត​ក៏​អាច​បណ្តាល​មក​ពី​កា​រ​លោត​ជ្រមុជ​ចូល​ទៅ​ក្នុង​ទឹក, ដោយ​សារ​មាន​បំលាស់​ប្តូរ​សម្ពាធ​ភ្លាមៗ… រលាក​ច្រមុះ​បណ្តាល​មក​ពី​មាន​ជំងឺ​ផ្តាសាយ​ធំ, រោគ​កញ្ជ្រិល, ក្អក​មាន់, រលាក​សួត។ ដើម្បី​ព្យាបាល​ជំម្ងឺ​រលាក​ច្រមុះ​នេះ​បាន ក្រៅ​ពី​ការ​តម​អាហារ ក៏​ត្រូវ​ទៅ​ព្យាបាល​បន្ថែម​ផង​ដែរ។
 

ខាង​ក្រោម​នេះ​ជា​អាហារ​មួយ​ចំនួន​ដែល​អ្នក​ជំងឺ​រលាក​ច្រមុះ​មិន​គួរ​ទទួល​ទាន ព្រោះ​អាច​បណ្តាល​ឲ្យ​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខ​ភាព និង​បណ្តាល​ឲ្យជំម្ងឺកាន់​តែ​ធ្ងន់​ធ្ងរ​ឡើង៖

អាហារហិលៗ
អាហារ​ហិលៗ​មួយ​ចំនួន​ធ្វើ​ឲ្យក្រហាយ​ទ្រូង ហើយ​ច្រាល់​ជាតិ​អាស៊ីត​ចូល​ក្នុង​បំពង់​អាច​ប៉ះ​ពាល់​ដល់​ត្រចៀក, ច្រមុះ និង​បំពង់ក។

អាហារ​សម្បូរ​ជាតិប្រេង
អាហារ​​ដែល​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​ប្រេង​អាច​បណ្តាល​ឲ្យលាក​ច្រមុះ។

ជាតិកាហ្វេអ៊ីន
ភេសជ្ជៈ​កាហ្វេអ៊ីន​បណ្តាល​ឲ្យ​ខ្សោះ​ជាតិ​ទឹក​ក្នុង​ខ្លួន ប៉ុន្តែវា​អាច​ធ្វើឲ្យ​តឹង​ច្រមុះ។ នៅ​ពេល​អ្នក​តឹង​ច្រមុះ ហើយ​មិន​បាន​ទទួល​ទាន​ទឹក​គ្រប់​គ្រាន់​ទេ​នោះ ធ្វើ​ឲ្យ​កើន​ស្លេស្ម, ស្ថាន​ភាព​បែប​នេះ​អាច​បណ្តាល​ឲ្យ​រលាក​ចម្រុះ​កាន់​តែ​ខ្លាំង​ឡើង។

អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​ស្អិត
អ្នក​វិទ្យាសាស្ត្របាន​គិត​ថា អាហារ​ជាតិ​ស្អិត​បាន​ពី​គ្រាប់​ធញ្ញ​ជាតិ​ជា​ប្រភេទ​អាហារ​ការ​ពារ និង​ផ្តល់​ជាតិ​ពណ៌ ប៉ុន្តែវា​អាច​មនុស្ស​កើត​អាឡាក់​ហ្ស៊ី​បាន។

ផលិតផល​ទឹកដោះគោ
ទឹក​ដោះ​គោ និងផលិត​ផល​ប្រចាំ​ថ្ងៃដូច​ជា៖ ប៊ឺ, ប្រូម៉ា, ទឹក​ដោះ​គោ​ជូរ, ស៊ុត, ទឹក​ដោះ​គោ…ជួន​កាល​ក៏​អាច​បណ្តាល​ឲ្យរលាក​ច្រមុះ​ផង​ដែរ។ ដូច្នេះ​អ្នក​កើត​ជំងឺ​រលាក​ច្រមុះ​គួរ​ចៀស​វាង​អាហារ​ទាំង​នេះ៕

ដោយ៖ ដារ៉ា

ប្រភព៖ បរទេស

Ads

 
Top