តើ​ការ​ទទួល​ទាន​សាច់ទា​ពិត​ជា​ល្អសម្រាប់​សុខ​ភាព​មែន​ទេ? តើ​អ្វី​ខ្លះ​ត្រូវ​ចង​ចាំ នៅ​ពេល​ទទួល​ទាន​សាច់​ទា? បើ​ចង់​ដឹង​ច្បាស់សូម​មើលអត្ថបទ​លម្អិល​ដូច​ខាង​ក្រោម៖
 

ការ​ទទួល​ទាន​សាច់​ទា​ពិត​ជា​ល្អ​សម្រាប់​សុខ​ភាព
សាច់​ទា​មាន​ផ្ទុក​នូវ​កម្រិត​ប្រូតេអ៊ីន​ខ្ពស់​ដូច​ជា៖ ជាតិ​ដែក, កាល់​ស្យូម, ផូស្វ័រិច, វីតាមីន A, វីតា​មីន B1, វីតាមីន D… ចាំបាច់​សម្រាប់​សុខភាព និង​ការ​ឡើង​ទម្ងន់។ យោង​តាម​ឱសថបុរាណ​បាន​ឲ្យ​ដឹង​ថា សាច់​ទាមាន​រស​ជាតិ​ផ្អែម, ប្រៃបន្តិច, ងាយ​រំលាយ អាច​ជួយ​ព្យាបាល​ជំងឺ​ហើម​សួត ដោយ​សារ​ទឹក​ចូល, បន្សាប​ជាតិ​ពុល។ ការ​ទទួល​ទាន​សាច់​ទា​អាច​ជួយ​ព្យា​បាល​ជំងឺ​សរសៃ​ឈាម​បេះ​ដូង, ជំងឺ​របេង និង​មហារីក។ ការ​ទទួលទាន​សាច់​ទា​អាច​ផ្តល់​អត្ថប្រយោជន៏​ចំពោះ​អ្នក​មាន​រាង​កាយ​ចុះ​ខ្សោយ, មិន​ឃ្លាន​បាយ, គ្រុនក្តៅ, ទាច​ទឹក, រាង​កាយ​ចុះខ្សោយ​ពេល​ក្រោក​ពី​ឈឺ, បាត​ជើង​ក្តៅ, ការ​មក​រដូវ​តិច, ធ្លាក់ស, អ្នក​ម្តាយ​ខ្វះទឹក​ដោះ និង​ជួយ​ឲ្យ​គេង​លក់​បាន​ស្រួល។
ដើម្បី​ព្យាបាល​ជំងឺ​លើស​ឈាម, សូរហ៊ឹង​ត្រចៀក, មមើម​មាយ, វិល​មុខ​ ត្រូវ​ទទួល​ទាន​ពង​ទា​ជ្រលក់​អំបិល ១គ្រាប់​ជា​រៀង​រាល់​ព្រឹក។

ចំណុច​ត្រូវចង​ចាំ
ដោយ​សារ​សាច់​ទា​ងាយ​ក្នុង​ការ​រំលាយ វា​បាន​ធ្វើ​ឲ្យ​ប៉ះ​ពាល់​អវិជ្ជមាន​ដល់​លំពែង, ផ្លូវ​ចិត្ត។ ហាម​ទទួល​ទានសាច់​ទា​ជាមួយ​ផ្សិត​ខ្មៅ, សណ្តែក​សៀង, សាច់​អណ្តើក, សាច់​អណ្តើក​ខ្មៅ។ ហាម​ទទួល​ទាន​ពង​ទា​ជា​មួយ​សាច់​ជ្រូក​បីជាន់, ផ្លែប៊ឺរី, ផ្លែព្រូន។

សាច់ទា​អាច​ជួយ​ព្យាបាលជំងឺ
ការ​ទទួល​ទាន​អាហារ​ដែល​ធ្វើ​ពីសាច់​ទា​អាចជួយ​ព្យាបាល​ជំងឺ​ឈឺខ្នង, រលាក​តម្រង​នោម, ជំងឺ​ហឺត, ខ្វះ​សារ​ធាតុ​ចិញ្ចឹម។ យោង​តាម​ឱសថបុរាណ​បាន​ឲ្យ​បង្ហាញ​ថា អាហារ​ធ្វើ​ពី​សាច់​ទា​អាច​ជួយ​ព្យាបាល​ជំងឺ​បាន​ច្រើន​មុខ។ មនុស្ស​តែង​តែ​យក​សាច់​ទាចាស់ៗ​មក​ធ្វើ​ជា​ឱសថ។ 

ព្យាបាល​ជំងឺ​ឈឺខ្នង៖ សាច់ទា​ជាមួយ​សណ្តែក​កួរ យកសាច់​ទា​មិន​ជាប់​ខ្លាញ់ ២០០ក្រាម, ហាន់​ជា​ចំណិត​តូចៗ, គ្រឿងទេស។ ដាក់​សណ្តែកកួរ ២០០​ក្រាម ក្នុង​ទឹក​ក្តៅ ៣០០មល ដាក់​សាច់ទា​ចូល ហើយ​កូរ​វា​រហូត​ដល់​ឆ្អិន។ ទទួល​ទាន​រយៈ​ពេល ៣ថ្ងៃ ១ថ្ងៃមួយម្តង។

ព្យាបាល​ជំងឺ​រលាក​តម្រង​នោម៖ សាច់ទា​ជា​មួយ​ខ្ទឹមស យក​​ទា​ទាំងមូលមក​លាង​ឲ្យ​បាន​ស្អាត, យក​​បេះ​​ដូង​​វា​​ចេញ។ ញាត់​ខ្ទឹមស ៥០ក្រាម​ចូល​ក្នុង​ពោះ​ទា រួច​ដាក់​ចម្អិន។ ទទួល​ទាន​ឲ្យ​បាន​រយៈ​ពេល ២​ទៅ ៣ថ្ងៃ។

ព្យាបាលជំងឺរបេង ក្អក​តែ​នៅ​ពេល​ថ្ងៃ៖ ស្លជើង​ទា​ជាមួយ​សាច់​ជ្រូក ទទួល​ទាន​ទាំង​ក្តៅៗ។

ព្យាបាល​ជំងឺខ្វះ​ឈាម៖ សាច់ទា​ជា​មួយ​សណ្តែក​ក្រហម។ ទា ១គីឡូ, សណ្តែក​ក្រហម ៥០ក្រាម, សណ្តែកដី ១០០​ក្រាម, ល្ពៅ ៣០​ក្រាម យក​មក​ធ្វើ​ជា​ស៊ុប។

ព្យាបាល​ជំងឺហឺត៖ ទា​ជា​មួយ​ទឹក​អំពៅ។ យក​សាច់ទា​មិន​ជាប់​ខ្លាញ់ ៣០០​ក្រាម​មក​ចិញ្ច្រាំ, គ្រឿង​ទេស, ទឹក​អំពៅ ៣០០មល, អង្ករ ១០០​ក្រាម។ នៅ​ពេល​ដែល​បបរពុះ ដាក់​សាច់​ទា​ចូល និង​ទឹកអំពៅ​ចូល។ ទទួលទាន​ក្នុង​រយៈ​ពេល ១សប្តាហ៏ ទទួលទាន​បបរក្តៅ​ជា​រៀង​រាល់​ថ្ងៃ ១ថ្ងៃបីដង៕

ដោយ៖ ដារ៉ា

ប្រភព៖ បរទេស

Ads

 
Top