ជំងឺ​ឈឺ​បំពង​ក​ គឺជា​ជំងឺ​ទូទៅ​មួយ​ប្រភេទដែល​អាច​កើត​ឡើង​គ្រប់​ពេល មិន​ថា​រដូវណា ឬ​ខែ​ណា​នោះ​ទេ។ ជា​ទូ​ទូ​ជំងឺ​នេះ​ធ្វើ​ឲ្យ​អ្នក​ជំងឺ​ក្តៅ​ខ្លួន​ខ្លាំង​ចាប់ពី (៣៩-៤០ អង្សាសេ) មាន​អាការៈ​រងាញាក់, ​​ឈឺក្បាល, ពិបាក​ញ៉ាំ​អាហារ, អស់កំលាំង, គេង​បាន​តិច។ ករណី​ខ្លះ​អាច​កើត​មាន​កូន​កណ្តុរហើម និង​ឈឺ​ចាប់។ អ្ន​កជំងឺ​នៅ​ក្នុង​ដំណាក់​កាល​ដំបូង​មាន​អារម្មណ៍ ស្ងួត​បំពងក, ស្រេក​ទឹក, ឈឺ​ចាប់​នៅ​ក្នុងការ​លេប​ និង​ឈឺចេះ​តែ​ខ្លាំង​ឡើយ, ហើយ​អាច​រីករាល​ដាល​ដល់​ត្រចៀក។ មិន​តែ​ប៉ុណ្ណោះ​ជំងឺ​មួយ​ប្រភេទ​នេះ​ក៏​អាច​កើត​មាន ស្លេះនៅ​បំពង​ក និង​ហៀរ​សំបោរ​តាម​ច្រមុះ។ រយៈ​ពេល​ពីរ ទៅបី​ថ្ងៃ​ក្រោយ​មក ប្រសិន​បើ​មិនស្វែង​រក​ការ​ព្យាបាល​ទេ​ អាច​មាន​អាការៈ​ស្អក​កាន់​តែ​ខ្លាំង។
 

ដើម្បី​ឲ្យ​ការ​ព្យាបាល​ជំងឺ​នេះ​ជា​ឆាប់​រហ័ស អ្នក​ត្រូវបន្ថែម​ការ​ទទួល​ទាន​អាហារ​ឲ្យ​បាន​ពេញ​លេញ ហើយ​ក៏​ត្រូវជៀស​វាង​ការ​ដើរ​ត្រូវ​ខ្យល់ និង​និយាយ​ច្រើន​ផង​ដែរ។ អ្នក​គួរ​បរិភោគ​ទឹក​ឲ្យ​បាន​ច្រើន​ដើម្បី​បំបាត់​ភាព​មិន​ស្រួស​នៅ​ក្នុង​បំពងកបំពង​ក​ឡើយ ពី​ព្រោះ​វា​អាច​បន្ថែម​ដល់​ការ​រលាក​បមពង់​កកាន់តែ​ខ្លាំង។

១. កំុំ​បរិភោគ​អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​ហិរ​ដូច​ជា​ម្ទេស, ម្រេច, ខ្ញី...
អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​ហិរ​មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ខ្លាំង​ណាស់​ក្នុង​ការ​ជំរុញ ដល់សកម្មភាព​រំលាយ​អាហារ។ ប៉ុន្ត​វា​វា​មិន​អំណោយផល​ដល់​បំពង​ករបស់​អ្នក​ឡើយ ពី​ព្រោះ​វា​អាច​បង្ក​ឲ្យ​រលាក​បាន។ ការ​បរិភោគ​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​ហិរ​ដូច​ជា ម្ទេស​, ម្រេច, ខ្ទឹម, ខ្ញី.. នឹង​ធ្វើ​ឲ្យ​បំពង​ក​ហើមឈឺកាន់តែ​ខ្លាំង​ឡើងៗ។ ដូច្នេះ​ក្នុង​ពេល​ដែល​កើត​ជំងឺ​នេះ​អ្នក​មិន​គួរ​បរិភោគ​អាហារ​ទាំង​នេះ​ឡើយ។ 

២. ផ្លែឈើ​ដូចជា​ក្រូច
ក្រូច​អាចធ្វើឲ្យ​ការឈឺ​បំពង​ក​មាន​អាការៈកាន់​តែ​ធ្ងន់ ព្រោះ​នៅ​ក្នុង​ផ្លែ​ក្រូច​មាន​អាស៊ីត​ខ្ពស់។

៣. អាហារ​ដែល​ផ្អាប់​ចោល
មិន​ថា​តែ​អាហារ​ទេ សូម្បី​​ភេជ្ជៈ​ដែល​ប្រើ​ជាតិ​ស្ករ​ច្រើន​ វា​អាច​កាត់​បន្ថយ​ប្រព័ន្ធ​ភាប​ស៊ាំ​នៅ​ក្នុង​ខ្លួន​របស់​យើង។

៤. សណ្តែក​ដី
សូម​នៅ​ឲ្យ​ឆ្ងាយ​ពី​អាច​អាហារ ដែល​ធ្វើ​ឲ្យ​អាឡែរហ្សី​ដូជា​ សណ្តែក​ដូ ព្រោះ​វា​បណ្តោល​ឲ្យ​រលាកបំពង​ក និង​ប្រែ​ក្លាយជំងឺ​​ទៅ​ជា​ធ្ងន់​ធ្ងរ។

៥. គ្រឿង​ស្រវឹង និង​កាហ្វេអ៊ីន
ចូរ​កំុ​ប្រើ​ប្រាស់​គ្រឿង​ស្រវឹង និង​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ីន​ឲ្យ​សោះ ព្រោះ​វា​មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ​ធ្វើ​ឲ្យ​ក្រហាយ ដែល​គ្រោះ​ថ្នាក់​ដល់​បំពង​ក​កាន់តែ​ខ្លាំង​៕

ដោយ៖ មង្គលការ

ប្រភព៖ បរទេស

Ads

 
Top