អយស្ទ័រ​ត្រូវ​បាន​គេនិយាយ​ថា ជា​ប្រភេទ​អាហារ​សម្បូរ​សារ​ធាតុ​ចិញ្ចឹម​ច្រើន។ ប៉ុន្តែអាហារ​ប្រភេទ​នេះ​ក៏​អាច​ផ្តល់​គ្រោះ​ថ្នាក់​ច្រើន​ដល់​សុខ​ភាព​ផង​ដែរ ប្រសិន​បើ​អ្នក​ទទួល​ទាន​វា​មិន​បាន​ត្រឹម​ត្រូវ។
អយស្ទ័រ​មាន​ផ្ទុក​នូវសារ​ធាតុ​ចិញ្ចឹម​ជា​ច្រើន, សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​ប្រូតេអ៊ីន, មាន​ខ្លាញ់​តិច, សារ​ធាតុខនិជ​ច្រើន។ អយស្ទ័រ​ជា​ប្រភេទ​អាហារ​សមុទ្រ​ឈ្ងុយ​ឆ្ងាញ់ ដែល​គេ​និយម​ចូល​ចិត្ត​ច្រើន។ សំបក​របស់​វា​ត្រូវ​បាន​គេយក​ទៅ​ធ្វើ​ជា​ឱសថ​បុរាណ។ ឈាម​របស់​អយស្ទ័រ​មាន​ជាតិ​ផ្អែម សាច់​ប្រៃហើយ​ជា​របស់​ក្តៅ, គ្មាន​សារធាតុ​ពុល។ វា​អាច​ជួយ​កម្ចាត់​ជាតិ​ពុល​ពី​ក្នុង​ឈាមយ៉ាង​មាន​ប្រសិទ្ធិភាព, ជួយ​រំលាយ​ការ​កកឈាម, ភាព​ស្លេក​ស្លាំង, ឈាម​ច្រមុះ, ដំបៅ​ក្រពះ​ពោះ​វៀន, ជួយ​សម្រួល​ដល់​ប្រព័ន្ធរំលាយ​អាហារ។ អាំង​អយស្ទ័រ​លើរ​ងើក​ភ្លើង រហូត​ដល់​ឃើញ​វា​ហាមាត់, សាច់​ក្រហម រួច​ទទួល​ទាន​ក្តៅៗ​ជា​មួយ​គ្រឿង​ហិល។ ឬ​ហាល​អយស្ទ័រ​ឲ្យ​ស្ងួត បុក​ឲ្យ​ម៉ត់ ហើយ​លាយ​ជា​មួយ​ទឹក និង​ម្សៅ​មី​២ ទៅ ៤ក្រាម ទទួល​ទាន ២ ទៅ ៣​ដង​ក្នុង ១​ថ្ងៃ។
 

អយស្ទ័រ​មាន​ជាតិ​ផ្អែម, ប្រៃ, ជា​របស់​ត្រជាក់​បន្តិច​អាច​ជួយ​ព្យាបាល​ជំងឺដំបៅ​ក្រពះ​ពោះ​វៀន, ខ្សោយ​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ, រំលាយ​ឈាម​ក្នុង​ពោះ, ធ្មេញ​លឿង។
របៀប​ធ្វើ​នំអយស្ទ័រ៖ យក​សាច់​ចេញ​ពីសំបក​ឲ្យ​អស់, លាង​ឲ្យ​បាន​ស្អាត, យក​ដី​ចេញ​ឲ្យ​អស់ រួច​ដុត​វា​រហូត​ដល់​ឡើង​ក្រហម។ ទុក​វា​ឲ្យ​ត្រជាក់ បន្ទាប់​មក​លាយ​ម្សៅមី ចាក់​ទឹក​ខ្មេះ​ចូល ​អយស្ទ័រ ១​គីឡូ ទឹក​ខ្មេះ ១០០មីលីលីត្រ រួច​ច្របល់​ម្សៅមី​ចូល​គ្នា។

អយស្ទ័រ​មួយ​ចំនួន​ប្រើ​ជា​ឱសថព្យាបាល​ជំងឺ
ជួយ​បង្កើន​កម្លាំង​ដល់​រាង​កាយ, ព្យាបាល​ជំងឺ​របេង៖ សាច់អយស្ទ័រ ១០០​ក្រាម, ខរ​ជា​មួយ​ស្លឹក​ខ្ទឹម​ក្រហម ទទួល​ទាន ២ដង​ក្នុង ១ថ្ងៃ។
ព្យាបាល​ការ​មក​រដូវញឹក​ញាប់​ពេក៖ សាច់​អយស្ទ័រ ១០០ក្រាម, ចម្អិន​ជា​មួយ​សាច់​ជ្រូក ១០០ក្រាម ទទួល​ទាន​មុន​ពេល​មក​រដូវ។
ព្យាបាល​ជំងឺក្រហាយ​ទ្រូង៖ ទទួលទាន​នំអយស្ទ័រ ១ដង ១២ ទៅ ២០ក្រាម ​ជាមួយ​ទឹក​ក្តៅ ទទួល​ទាន ២​ដង​មុន​ពេល​បាយ។
ព្យាបាលឲ្យ​រលាយ​ឈាម​ក្នុង​ពោះ៖ ទទួលទាន​នំអយស្ទ័រ ២ ដង​ក្នុង ១ថ្ងៃ ១ដង ១៥​ក្រាម​ជា​មួយ​ទឹក​ក្តៅ។
ព្យាបាល​ធ្មេញ​លឿង៖ ទទួល​ទាននំអយ​ស្ទ័រ​ជាមួយ​ទឹកក្តៅ ៣​ដង​ក្នុង ១ថ្ងៃ ពេល​ព្រឹក, ថ្ងៃ​និង​ល្ងាច ១​ដង ១ស្លាប​ព្រាប​បាយ។
ព្យាបាល​ស្នាម​ជាំ៖ ទទួល​ទាន​នំអយ​ស្ទ័រ ២​ដង​ក្នុង ១ថ្ងៃ ពេល​ព្រឹក និង​ពេល​ល្ងាច ១​ដង ១ស្លាប​ព្រាបាយ​ជា​មួយ​ទឹក​ក្តៅ រួច​ក្រេប​ស្រាស​បន្តិច​ដើម្បី​ជួយ​បញ្ជូន​ថ្នាំ។

អ្វីដែល​អ្នក​ត្រូវ​ដឹង​មុន​ពេល​ទទួល​ទាន​អយស្ទ័រ៖
អយស្ទ័រ​នេះរស់​នៅ​ក្នុង​ទឹក និង​ភក់ វា​អាច​ជាប់​មក​ជា​មួយ​នឹង​ប្រភេទ​បាក់តេរី​ជា​ច្រើន, ប៉ារ៉ាស៊ីត និង​កាក​សំណល់​កខ្វក់ៗ​ជា​ច្រើន ប្រសិន​បើ​វា​ត្រូវ​បាន​គេ​យក​ចេញ​ពី​ទឹក​ដែល​មាន​ជាតិ​ពុល។ មិន​ថា អយស្ទ័រ​បាន​ឆ្លង​កាត់​ការ​ចម្អិន​ក៏ដោយ តែ​បាក់​តេរី​ដូចជា៖ អាសន្នរោគ, មេរោគ E.coli, ដង្កូវ ជា​ដើម នៅ​តែអាច​មាន​ជីវិត…អាច​បណ្តាល​ឲ្យ​ឆ្លង​មេរោគ​ដល់​ក្រពះ​ពោះ​វៀន, សារធាតុ​ពុល, អាឡែរ​ហ្សី… ដល់​មនុស្ស​ពេល​បាន​បរិភោគ​វា​ហើយ។
- ដោយ​សារ​តែ​បរិស្ថាន​រស់​នៅ​សម្បូរ​ជាតិ​ពុល ធ្វើ​ឲ្យ​ប្រភេទ​អយស្ទ័រ​មួយ​ចំនួន​លាយ​ឡំជា​មួយ​នឹង​កាក​សំណល់​កខ្វក់​នៅ​ក្នុង​ទឹក។
- អយស្ទ័រ​មាន​ផ្ទុក​នូវបាក់​តេរី និង​វីរុស​ជា​ច្រើន​ដែល​បណ្តាល​ឲ្យ​កើត​ជំងឺ។ អយស្ទ័រ​មាន​ផ្ទុក​នូវបាក់តេរីដែល​ធ្វើឲ្យ​រលាក​ថ្លើម និង​ពោះវៀន។ បើ​ទោះ​បី​ជា​យើង​បាន​ស្ងោរ​វាយ៉ាង​ណា​ក៏​ដោយ តែ​យើង​នៅ​តែ​មិន​អាច​សម្លាប់​មេរោគ​បង្ក​ជំងឺ​មាន​នៅ​ក្នុង​អយស្ទ័រ​នេះ​បាន​ដែរ។
- កម្រិត​នៃវីតាមីន A ទាក់​ទង​ទៅនឹង​ការ​បាត់​បង់អវៈ​យវៈ​ផ្នែក​រាង​កាយ​របស់​ទារក ដូច​នេះ​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​មិន​គួរ​ទទួល​ទាន​អយស្ទ័រ​ឡើយ។
- តាមរ​យៈបញ្ហា​គ្រោះ​ថ្នាក់​ទាំង​អស់​ដែល​បាន​លើក​ឡើង​ខាង​លើ អ្នក​គួរ​តែ​មាន​ការប្រុង​ប្រយ័ត្ន​បំផុត ចំពោះ​ក្មេង​ខ្លាច​ទទួល​ទាន​អយស្ទ័រ ដែល​មិន​ទាន់​បាន​ចម្អិន​រួច ព្រោះ​វាអាច​ធ្វើ​ឲ្យ​ពួក​គេ​ពុល​បាន។ ត្រូវ​ប្រាកដ​ថា អយស្ទ័រ​ត្រូវ​បាន​ចម្អិន​ជា​ស្រេច មុន​ពេល​យក​ឲ្យពួក​គេ​ញ៉ាំ។ ហើយ​ប្រសិន​បើអយស្ទ័រ​ស្វិត​ពេក​ដែល​ធ្វើ​ឲ្យ​ក្មេង​ពិបាក​ញ៉ាំ អ្នក​កុំ​បង្ខំ​ឲ្យ​គេ​ញ៉ាំ​ទៀត​អី ត្រូវ​ចម្អិន​វា​ឲ្យផុយ៕

ដោយ៖ ដារ៉ា
 
ប្រភព៖ បរទេស

Ads

 
Top